Relatiebesluitvormingstraject:

als jullie twijfelen over je relatie

Overweegt één van jullie om uit elkaar gaan?

Komen jullie er samen niet uit?

Schakel een relatietherapeut in voor een besluitvormingstraject

Wat houdt dit in?

Een besluitvormingstraject – ook wel Discerment Counseling genoemd – is een kort traject voor koppels waarbij één of beide partners twijfelen of ze willen doorgaan met hun relatie. Uit onderzoek weten wij dat bij koppels waarbij één partner sterk neigt naar het beëindigen van de relatie, relatietherapie meestal niet effectief is. Bij 30% van de koppels die in relatietherapie gaan is deze relatietwijfel hun kernvraag maar slaat de hulp niet goed aan.

Hoe ziet een besluitvormingstraject er uit?

De behandeling bestaat uit ééñ tot vijf sessies die elk 2,5 tot 3 uur duren. Je spreekt voornamelijk individueel met de therapeut en korte gedeeltes ga je samen in gesprek. Voorafgaand aan de sessie bellen jullie beide met de therapeut om te onderzoeken of deze behandeling past in jullie situatie.

De sessie bestaat uit vier delen

1.     Gezamenlijke start en kennismaking. Je vertelt met je partner wat (een van) jullie als probleem ervaart in jullie relatie.

2.     Individueel gesprek met degene die twijfelt aan de relatie.

3.     Individueel gesprek met je partner die minder twijfelt aan jullie relatie. Of andersom.

4.     Gezamenlijke afsluiting waarin je van de therapeut hoort wat hij van jullie beide heeft begrepen over jullie relatie.

Voor wie is dit geschikt?

Bij serieuze twijfels over de relatie komt het vaak voor dat één van de partners meer twijfelt dan de ander. Deze partner wil vooral voorkomen dat er later spijt ontstaat door een verkeerde keuze te maken. Er spelen vragen als: ‘Wat als ik spijt krijg?’ of ‘Wat als ik mezelf verlies als ik vooral kies voor bijvoorbeeld het gezin?’

De andere partner staat meestal open om samen verder te bouwen aan de relatie en een positieve toekomst, maar ervaart veel angst en spanning over de huidige situatie en de onzekere richting waarin de relatie zich beweegt.

Zit je als stel in deze situatie, dan is een duidelijke en gestructureerde aanpak nodig, anders dan de gebruikelijke relatietherapie. Een proces waarin beide perspectieven serieus worden genomen en de verschillende posities van de partners erkenning krijgen. Zo kun je samen stap voor stap onderzoeken waar kansen liggen voor herstel en welke keuze het beste past bij hun toekomst.

Wat levert dit op?

Professionele begeleiding van een relatietherapeut in deze crisis kan veel opleveren. Dit traject begeleidt jullie om een keuze te maken uit drie mogelijke uitkomsten:

 

1.    Status quo: alles hetzelfde in de relatie houden. Het traject helpt dan om dit als expliciete keuze te benoemen.

 

2. De relatie stoppen. Een besluitvormingstraject kan helpen een langdurige nare ruzies of een vechtscheiding te voorkomen.    

 

3.    Het kan ook zijn dat je weer een opening vindt samen. Er ontstaat weer geloof in verbetering. In dat geval kan je starten met relatietherapie. Je committeert je dan aan zes maanden relatietherapie, waarna je besluit uit elkaar te gaan of niet.

Wil je weten of een Relatiebesluitvormingstraject iets voor jullie kan zijn?

Klik hier om een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in te plannen, stuur een mail naar info@de-amsterdamse.nl of app ons direct op (020)211 7279.

Wat houdt dit in?

Een besluitvormingstraject – ook wel Discerment Counseling genoemd – is een kort traject voor koppels die twijfelen of ze doorgaan met hun relatie. Deze methode is ontwikkeld door prof. Doherty in Amerika. Uit onderzoek weten wij dat bij koppels waarbij één partner sterk neigt naar het beëindigen van de relatie, relatietherapie niet effectief is. Bij 30% van de koppels die in relatietherapie gaan is deze relatietwijfel hun kernvraag maar slaat de hulp niet goed aan.

Hoe ziet een besluitvormingstraject er uit?

De behandeling bestaat uit een sessie die 2,5 tot 3 uur duurt. Voorafgaand aan de sessie bellen jullie beide met de therapeut om te onderzoeken of deze behandeling past in jullie situatie.

 

De sessie bestaat uit vier delen

1.     Gezamenlijke start en kennismaking. Je vertelt met je partner wat (een van) jullie als probleem ervaart in jullie relatie

2.     Individueel gesprek met jou als jij diegene bent die twijfelt aan de relatie

3.     Individueel gesprek met je partner die niet twijfelt aan jullie relatie. Of andersom

4.     Gezamenlijke afsluiting waarin je van de therapeut hoort wat hij van jullie beide heeft begrepen over jullie relatie.

Voor wie is dit geschikt?

Als een van jullie twijfelt over uit elkaar gaan is dit traject passend.

Wat levert dit op?

Professionele begeleiding van een relatietherapeut in deze crisis kan veel opleveren. Er zijn drie mogelijke uitkomsten van dit traject

 

1.     Het besluit om te stoppen is nooit makkelijk, een besluitvormingstraject kan helpen een langdurige nare ruzies of een vechtscheiding te voorkomen.

 

2.     Het kan ook zijn dat je weer een opening vindt samen. Er ontstaat weer geloof in verbetering. In dat geval kan je starten met relatietherapie.

 

3.     Een derde uitkomst is dat de twijfel blijft bestaan. In dat geval kan je deze sessie tot vijf keer maximaal herhalen.

Wil je weten of een relatiebesluitvormingstraject iets voor jullie kan zijn?

Klik hier om een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in te plannen, stuur een mail naar info@de-amsterdamse.nl of app ons direct op (020)211 7279.

LATEN WE KENNIS MAKEN

DE AMSTERDAMSE

Relatietherapie, gezinstherapie & psychologische behandeling

Adres: Bronckhorststraat 16H, 1071 WR Amsterdam

Telefoonnummer: (020) 211 7279

Email: info@de-amsterdamse.nl